måndag 27 april 2009

Processad mat är som aktiv dödshjälp


"Intresset för ekologiska livsmedel ökar stadigt. Trots att de ekologiska produkterna kostar betydligt mer än konventionellt framställd mat är efterfrågan så stor att landets bönder inte alltid kan få fram tillräckligt för att tillfredsställa konsumenterna. Men den senaste tiden har röster höjts som ifrågasätter den ekologiska odlingen."

"Men nu börjar röster höras om att den ekologiska maten inte bara kan kläs i rosenskimrande skrud. Flera debattörer, som Marit Paulsen, och forskare lyfter fram ett moraliskt dilemma som är förknippat med den ekologiska odlingen. Bristen på mat är fortfarande stor i världen och drygt 800 miljoner människor beräknas lida av brist på föda. Den ekologiska odlingen ger inte lika stora skördar som den konventionella odlingen. Eko-skeptikerna menar därför att det är moraliskt förkastligt att ställa om jordbruket till att bli mindre effektivt när människor faktiskt svälter.

"Hur man än vänder sig så har man rumpan bak. Ekologiska skördar är mindre. Är inte det bra? Vi får ett överflöd i Sverige. Vad gör vi med det? Inte exporteras det till länder med matbrist i alla fall. Däremot hjälper det ekologiska brukandet till med att minska brukandet av antibiotika och därmed risken för resistenta bakterier. Det är väl bra? Och ett högteknologiskt lantbruk med mjölkkor pressar sina djur så hårt så de sliter onödigt på kossorna. Borde det egentligen inte vara så att kossor, likt hundar och hästar, bör få sin dos friskluft varje dag? Kanske skulle de må bättre om de fick gå ut och röra sig fritt i en hage mellan mjölkningarna. Nej, fram för mer mat som är så lite tafsad på som möjligt.

läs mer i DN

Inga kommentarer: